Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Al gehoord van smishing of valse sms-berichten?

Laat je niet vangen door valse sms-berichten

Een nieuwe vorm van online fraude doet de ronde. Steeds vaker wordt sms gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze vorm van phishing kreeg zelfs een naam: smishing of ook SMS-phishing.

Smishing in naam van BASE

De jongste weken kregen meerdere klanten een sms-bericht met de boodschap dat een betaling 2 maal gebeurde. Er wordt gevraagd om op een link te klikken om de tweede betaling terug te vorderen. Het sms-bericht ziet er niet onmiddellijk verdacht uit, evenmin als de link. Toch is dit een onmiskenbare poging tot oplichting.

Wie op de link klikt, bereikt een loginscherm. In een volgende scherm worden gegevens gevraagd: je bank, de naam op je kaart, je kaartnummer en vervaldatum. Vervolgens wordt er ook gevraagd naar je telefoonnummer. Als je al deze stappen doorlopen hebt, zal een oplichter telefonisch contact met je opnemen om de betaling af te ronden.

Wat te doen?

  • Klik niet op de link in het sms-bericht.
  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Als je tijdens het telefonische contact toch tot betaling bent over gegaan, raden wij aan om je bank te contacteren en aangifte te doen bij de politie.

Valse berichten, ook valse sms-berichten, kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be.

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

 

smishing
links uitlijnen