Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Cybercriminelen gebruiken speciale tekens om het verschil met bestaande URL's te verdoezelen

Phishing, of online oplichting via valse e-mails, websites of berichten, is niet nieuw, maar tegenwoordig gaan cybercriminelen steeds creatiever te werk om ons te laten geloven dat een bericht echt is.

s of ṣ

Ze misbruiken bijvoorbeeld bijzondere tekens, zoals een letter met een klein puntje onder (ḅ, ṭ) om ons te misleiden. Op die manier is het verschil tussen de echte URL van Safeonweb www.safeonweb.be en een vervalste URL www.ṣafeonweb.be (met een puntje onder de s) nauwelijks zichtbaar. Gezien een URL vaak onderlijnd is, zie je het puntje al helemaal niet.

Onlangs werd deze techniek gebruikt in een phishingbericht dat via WhatsApp werd verspreid met een valse actie in naam van Efteling. Er werd een puntje geplaatst onder de t: Efṭeling.

Meer info over dat bericht.

t of t
links uitlijnen

Eerst nadenken, dan klikken

Wij raden altijd aan om niet onnodig te klikken op links in sociale media of tekstberichten. Het is veiliger om via een zoekmachine naar de correcte website te zoeken. Zoek online naar Safeonweb of Efteling om de juiste website te vinden. De kans is groot dat je daar geen informatie kan vinden over de valse actie en dat je zelfs een waarschuwing over het valse bericht kan terugvinden.

Als je twijfelt, kan je de link in een tekstdocument kopiëren en vergroten. Zo kan je duidelijk zien of er rare tekens gebruikt zijn.

Verdacht@safeonweb.be

Als je dergelijke verdachte berichten kreeg, of als je valse URL's kon ontcijferen, stuur ze dan door naar verdacht@safeonweb.be en wis het bericht.

Wij zorgen ervoor dat de URL als verdacht wordt gemarkeerd. Op deze manier help je andere internetgebruikers om niet in de val te trappen.

Voor speurneuzen

Vandaag worden letters met een puntje gebruikt om ons in de val te lokken, maar morgen duiken er misschien andere tekens op. Alle alfabetten van de wereld worden namelijk voor computergebruik samengevoegd in een unicode tabel waarbij elke karaktercode overeenkomt met een karakter (letter of teken) (bv. 1E05 https://unicode-table.com/en/#1E05). Voor 19 van de 26 letters van ons alfabet is er een versie met een puntje onder beschikbaar.