Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig Surfen: Maak back-ups van je gegevens!

Deze week willen we uw aandacht vestigen op het risico dat uw gegevens verdwijnen nadat uw computer besmet is geraakt of is gecrasht. Uit cijfers blijkt immers dat een Belg op twee al volgens hem belangrijke gegevens is kwijtgespeeld zoals foto's.  Uiteraard gaat het ook om documenten zoals facturen of bankrekeninguittreksels.

Een recente enquête bij 2000 inwoners uit België, Nederland en Duitsland toont aan dat meer dan 40 % van de Belgen gewoon niet weet wat een back-up is en dat een derde er in de loop van het afgelopen jaar geen heeft uitgevoerd. Dit onderzoek van Seagate kan u hier terugvinden.

Met een back-up maakt u een exacte kopie van de inhoud van uw computer. Er wordt zelfs aangeraden om er een tweede te maken op een andere schijf die u kunt toevertrouwen aan een verwant. U hebt zowel op een computer onder Windows of op een Mac functies waarmee u die operatie kan doen. U koopt daarvoor een externe harde schijf. Zodra ze is aangekoppeld, moet u ze als geadresseerde van de back-up aanduiden.

Er bestaan ook programma's om u daarbij te helpen, zoals AOMEI Backupper. Deze programma's laten toe het proces te automatiseren. De cloud, die vele mensen gebruiken, is ook een goede oplossing. In bovenvermelde enquête zegt een derde van de Belgen trouwens er gebruik van te maken. U moet echter weten dat het volume dat een gratis dienst doorgaans ter beschikking stelt, u niet in staat stelt al uw belangrijke gegevens te bewaren. Het is dus een oplossing die de door ons beschreven oplossing aanvult. U hebt ook betalende mogelijkheden die u veel meer volume aanbieden. In dat geval zult u een bedrag tussen 5 en 10 euro per maand moeten besteden.

Vergeet niet om die functie op uw smartphone of tablet te activeren. Afhankelijk van het besturingssysteem bieden Apple en Google u die dienst aan.

U kunt ook heel wat sites vinden met uitleg hierover. Wanneer u de sleutelwoorden 'back-up', 'gegevens', 'computer' of 'smartphone' in uw zoekmotor ingeeft, zult u heel wat antwoorden krijgen

(Artikel van www.police.be)

Surfons Tranquille (enkel beschikbaar in het Frans)