Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Microsoft scam

Nicole (84) verloor al haar spaarcenten door phishing

Nicole (84) uit Kontich is al haar spaarcenten kwijt. Enkele weken terug werd ze er via een vals bericht en via de telefoon ingeluisd door een oplichter die haar rekening plunderde en ervandoor ging met 4.000 euro.

Nicole getuigt over hoe ze al haar spaarcenten verloor. Zo wil ze anderen waarschuwen voor het fenomeen.

“Ik werd opgelicht door iemand die zich voordeed als een medewerker van Microsoft, die zei dat er problemen waren met mijn computer en dat we die samen konden oplossen. Hiervoor kon ik telefonisch worden bijgestaan”, getuigt ze. “Aan de telefoon overtuigde hij me om een programma te installeren dat de problemen zogezegd zou oplossen. Het telefoontje heeft zeker drie uur geduurd. De kost daarvan was zogezegd 49 euro. Om die te kunnen betalen had hij mijn bankrekeningnummer nodig. Voor ik doorhad dat er iets niet in de haak was, haalde hij heel mijn rekening leeg.”

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Cybercriminelen proberen altijd misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Zo kon de oplichter Nicole overtuigen dat hij een medewerker was van Microsoft. Ze vertrouwde hem bij het installeren van software op haar computer. Laat je niet vangen!

Maar hoe herken je die valse e-mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Je vindt hier een aantal tips om te beoordelen of je een bericht kan vertrouwen.

Cybercriminelen steeds creatiever

Door een telefoonnummer in het vals bericht te vermelden, kon de oplichter Nicole telefonisch misleiden.

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden:
- ze sturen valse berichten die zo overtuigend zijn dat je de bijlage opent,
- ze beloven een grote beloning als je een enquête invult en je gegevens achterlaat,
- ze bedreigen je als je niet reageert,
- en ze gebruiken steeds meer kanalen (e-mail, WhatsApp, Messenger, …).

Wees steeds waakzaam bij alle berichten die je ontvangt !