Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Mijn kind of vriend is in nood en heeft dringend geld nodig

Pas op voor hulpvraagfraude. Hoe herkennen en voorkomen dat je slachtoffer wordt?

Deze vorm van oplichting doet voortdurend de ronde en maakt veel slachtoffers. Je krijgt een bericht van een kind of een bekende die een dringende betaling moet uitvoeren, maar dat zelf niet kan doen. Hij of zij vraagt je te helpen en belooft je snel terug te betalen.  Van nature uit willen we allemaal onze kinderen en vrienden helpen, dus veel mensen betalen zonder er lang over na te denken.

Deze vorm van oplichting heet hulpvraagfraude of WhatsApp fraude omdat de valse berichten vaak via WhatsApp worden verstuurd, maar de vraag kan ook per e-mail of Facebook komen.

Hoe herken je hulpvraagfraude?

Bij hulpvraagfraude doet de oplichter zich voor als je zoon of dochter, of als vriend of vriendin. Je kind of vriend contacteert je met een onbekend nummer. De kern van het bericht is altijd dat hij of zij geld nodig heeft of een dringende betaling moet uitvoeren. Ook heeft de zogenaamde bekende een nieuw mobiel nummer, omdat de oude gsm niet meer bruikbaar zou zijn.

Vaak gaat er een kort gesprekje aan vooraf (Hoi mama, hoe gaat het?) en is de profielfoto ‘echt’ van je kind of vriend. De oplichter gebruikt een luchtige toon om je vertrouwen te wekken. Als je het nummer opbelt, hoor je enkel een onherkenbare stem en krijg je achteraf een bericht om te zeggen dat de persoon nu niet kan bellen.

De berichtjes bevatten steeds een boodschap met een zekere mate van dringendheid en vragen om iets te ondernemen onder de vorm van geld overschrijven of op een link te klikken die je leidt tot een online betaling waarbij je bankgegevens kunnen worden ontfutseld. Van zodra je een dergelijke hulpvraag krijgt van iemand die doorgaans niet op deze manier om hulp vraagt, moet je extra alert zijn.

Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt van hulpvraagfraude?
  • Betaal nooit op basis van een vraag die je via een berichtje kreeg.
  • Probeer je zoon, dochter of bekende eerst te spreken of te bereiken via een ander kanaal (vaste telefoon, e-mail, het ‘oude’ gsm-nummer). Het is dan vlug duidelijk dat de vraag niet van jouw dierbare komt.
  • Maak nooit geld over tot je je kind of vriend zelf hebt gesproken.
Heb je al betaald?
volledige breedte
1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3