Er doen nieuwe, agressieve versies van ransomware de ronde. Dat zijn virussen die je toestel blokkeren. Lees onze tips over wat je kan doen als je computer toch geblokkeerd is.

Een recente versie van ransomware blokkeert niet alleen je computer, maar ook USB-sticks, externe harde schijven en zelfs sommige externe opslagdiensten of clouddiensten die zijn verbonden met je computer. Het virus versleutelt ook al je bestanden: documenten, foto’s, muziek… De ransomware vraagt je vervolgens om een som geld te betalen om opnieuw toegang te krijgen tot je computer en bestanden.

Daarnaast bestaat er nu een type ransomware die beelden van kindermisbruik op je computer installeert. Daarmee zetten de cybercriminelen hun slachtoffers nog meer onder druk om toch te betalen.

 

Wat doe je als ransomware je toestel blokkeert?

  1. Betaal de cybercriminelen nooit. Dat is immers geen garantie dat je toegang krijgt tot je toestel of bestanden.
  2. Verbreek onmiddellijk de verbinding met je (draadloze) netwerk. Haal de kabel uit je computer of zet je draadloze modem uit. Zo beperk je de mogelijkheid dat je bestanden verder geblokkeerd worden.
  3. Maak een foto van je scherm en neem contact met de lokale politie. Noteer ook waar je net voor de besmetting van je computer mee bezig was.
  4. Laat het virus verwijderen door een computerhersteller.
  5. Gebruik je reservekopie om je gegevens en bestanden te herstellen.
  6. Wijzig al je wachtwoorden zodra de ransomware is verwijderd.

 

Er bestaan heel wat varianten van ransomware, die zich verspreiden via e-mailbijlages of links naar besmette websites. Leer de virussen die je gegevens gijzelen te snel af te zijn en maak een back-up.