Hoe kan ik veilig online betalen?

Niets is zo handig als ‘s avonds vanuit je eigen luie zetel online aankopen doen en ze aan huis geleverd te krijgen. Toch let je best even op, want uiteraard moet je je aankopen vaak ook online betalen. Een aantal goede tips voor je dat gaat doen:

1. Controleer de veiligheid van je verbinding

Niet enkel de website voor internetbanking, maar ook de verkoopspagina zelf heeft bij voorkeur een adresbalk die begint met “https://”. Die extra “s” achter http geeft aan dat het dataverkeer versleuteld is. Je ziet dan ook een slotje verschijnen in je adresbalk. Ook na het inloggen moet je er op blijven letten dat tijdens het surfen het slotje blijft staan. Zonder een veilige versleuteling van je gegevens bestaat de kans dat anderen meekijken wat je online doet.

2. Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper

Zijn er contactgegevens beschikbaar van het bedrijf waar je je online aankoop plant? Bekijk zeker ook of je online opmerkingen of commentaren van andere klanten vindt.

3. Controleer de beveiliging van je betaling

Gebruik bij voorkeur enkel beveiligde betaalsystemen. Voorbeelden zijn: rechtstreekse links met je onlinebanking toepassing, betalingen via debetkaart (Bancontact en Mister Cash) en kredietkaart (enkel als het logo Verified by Visa of MasterCard Secure Code vermeld zijn). Verder is het uiteraard raadzaam om de gegevens van je betaalkaart nooit onnodig met iemand te delen, ook niet met websites die beweren de gegevens enkel te gebruiken om je meerderjarigheid te controleren.

4. Hou je aandacht erbij

Twijfel je of je betaling wel veilig verloopt? Stop dan de transactie en bel zelf je bank. Meer tips over veilig online betalen en bankieren vind je ook op www.safeinternetbanking.be van de Belgische federatie van de financiële sector, Febelfin.