Other information and services of the government: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

[email protected] is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Het doel van [email protected] is eenvoudig: we doen beroep op internetgebruikers die ons op vrijwillige basis waarschuwen als ze een verdacht bericht, een zogenaamd phishingbericht, ontvangen, door dit bericht door te sturen naar [email protected] Wij controleren de links en bijlages van deze doorgestuurde berichten. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Verdachte links laten wij blokkeren. Zo zijn minder oplettende internetgebruikers die op de link geklikt hebben, ook beschermd.

Door zo snel mogelijk verdachte links te blokkeren kunnen cybercriminelen minder slachtoffers maken.

Q&A

Ik stuur veel berichten door naar [email protected], maar wat gebeurt er mee?

Elke dag ontvangen wij ongeveer 8.000 verdachte e-mails. In 2019 werden er 1.700.000 berichten doorgestuurd naar [email protected] en konden we meer dan 4.000 verdachte websites blokkeren. De verdachte URL’s uit deze e-mails worden doorgestuurd naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites.

 

Ik stuur veel berichten door naar [email protected], maar ik blijf nog steeds phishing ontvangen. Hoe kan dat?

Als je een verdacht bericht doorstuurt, dan help je vooral de minder oplettende internetgebruiker. Wanneer die niet opmerkte dat een bericht verdacht is en toch op de link klikt, dan zal die de verdachte website niet meer kunnen bereiken.

Om zelf minder van die vervelende phishingberichten te ontvangen moet je onze tips eens raadplegen op:

https://safeonweb.be/nl/ik-krijg-veel-spam-en-phishingmails-mijn-mailbox

 

Het lukt me niet om berichten door te sturen naar [email protected].  Hoe kan dat?

Het gebeurt wel vaker dat mensen een foutje typen in het e-mailadres, zoals bijvoorbeeld [email protected].  Kijk de schrijfwijze na en dan lukt het misschien wel.

 

Ik gebruik Outlook en krijg soms een melding dat mijn bericht niet verstuurd kan worden naar [email protected] Wat gebeurt er?

Outlookgebruikers ondervinden soms problemen bij het doorsturen van berichten. Als je via Outlook.com berichten doorstuurt, kan het gebeuren dat Microsoft je aanziet als iemand die zelf spam of phishingberichten verzendt.  Dit is het geval wanneer het bericht dat jij wil doorsturen al gekend staat als een phishingbericht.

 

Wanneer moet ik berichten doorsturen?

Verdachte berichten moet je zo snel mogelijk doorsturen. Hoe sneller we handelen, hoe minder slachtoffers.

 

Loop ik gevaar als ik een bericht doorstuur?

Je loopt geen gevaar als je een verdacht bericht doorstuurt. Wees wel voorzichtig en klik zeker niet ongewild op een link of op een bijlage in een verdacht bericht. Het CCB is niet verantwoordelijk voor eventuele verkeerde handelingen van de gebruiker.

 

* Bescherming van gegevens

Het CCB, in haar functie van nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België, waakt over het respecteren van de wettelijke beschikkingen in de domeinen van de beveiliging van gegevens van persoonlijke aard en de elektronische communicatie. Vragen over dit onderwerp kunnen via het volgende e-mailadres gesteld worden: [email protected]