Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Kijk uit voor oplichters op online verkoopsites

Kijk uit voor oplichters op online verkoopsites. Herken je een van de situaties? Wees dan zeker waakzaam en stop de verdere afhandeling van de koop.

  • Er wordt gevraagd de verkoop af te handelen buiten de zoekertjessite.
  • Er wordt gevraagd te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
  • Er wordt gevraagd een bankverificatie te doen.
  • De koper biedt je een hoger bedrag aan dan je vraagt.
  • Er wordt gevraagd een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen via Western Union of Moneygram.
Er wordt gevraagd de verkoop af te handelen buiten de zoekertjessite

Door de verkoop buiten de zoekertjessite verder af te handelen, kan de zoekertjessite niet ingrijpen bij verdachte activiteiten. Wees waakzaam wanneer de koper/verkoper vraagt verder te communiceren met een e-mailadres dat niet gelinkt is aan het account op de zoekertjessite.

Er wordt gevraagd te betalen via een pakjes- of transportbedrijf

De koper stelt voor om de ophaling van de spullen te regelen met een pakjesbedrijf zoals DPD, DHL of UPS of via een transportbedrijf.

Pakjesbedrijf

Er wordt gevraagd een account aan te maken op de website van een pakjes- of transportbedrijf. De oplichter stuurt een link door van een valse website die lijkt op de officiële website van bv. DPD, DHL of UPS. Let op domeinnamen zoals UPS-be.com, DPD_be.nl, of DHL.eenderwelkedomeinnaam.be. Leer op onze pagina over verdachte berichten hoe je domeinnamen kan controleren. 

Transportfirma

De geïnteresseerde koper wil je item onmiddellijk kopen, zonder het gezien te hebben. Jij moet wel voor de transportkosten bij een transportfirma opdraaien. En deze kosten moet je betalen om de verkoop te verzekeren.

De oplichter stuurt een link door van de website van een transportfirma die niet bestaat. De oplichter heeft een eigen website gemaakt om je te doen geloven dat het om een echte transportfirma gaat.

Op de valse website moet je vervolgens inloggen met je bankkaart en je kaartlezer. Dat is zogezegd om de verzending te regelen maar in feite geef je zo je bankgegevens door aan de oplichters. Eenmaal zij over je bankgegevens beschikken, maken ze je rekeningen leeg.

Deze techniek wordt ook wel phishing genoemd. Leer phishing hier herkennen.

Er wordt gevraagd een bankverificatie te doen

Wees extra waakzaam wanneer wordt gevraagd naar een website te surfen via een doorgestuurde link om te verifiëren of je IBAN correct is. De oplichter vertelt je dat hij/zij eerder is opgelicht geweest en nu zeker wil zijn van jouw oprechtheid. Daarom vraagt hij/zij je te bewijzen dat je IBAN correct is. Pas op! Je wordt naar een phishingwebsite doorgestuurd.

Soms zal gevraagd worden om een klein bedrag (vaak € 0,01) naar zijn/haar rekening over te schrijven ter controle. Ook hier stuurt de oplichter een valse link door, om je bankgegevens te stelen.

In het onderstaande voorbeeld is de domeinnaam tweedehands-be. Dit is verdacht, want de officiële domeinnaam is natuurlijk tweedehands. Leer hier hoe je domeinnamen kan controleren.

Er wordt hoger geboden dan het gevraagde bedrag

Oplichters bieden een hoger bedrag om je interesse en aandacht te wekken. Ook hier geldt dat wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar.

Er wordt gevraagd een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen

De verkoper vraagt je een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen. Oplichters vragen je te betalen via Western Union of Moneygram. Via een systeem van tussenpersonen of money mules wissen ze hun sporen uit. Het voorschot ben je kwijt.


Betaal nooit via een link die je door de oplichter wordt doorgestuurd. Via valse websites stelen oplichters je bankgegevens, en daarna je geld.

Enkele voorbeelden
vals platform betaling
volledige breedte
bankverificatie
volledige breedte
verlaten website
volledige breedte
hoger bieden
volledige breedte
1
Erste Hilfe!

Eerste hulp!

Heb je een probleem?
1
Wie sicher sind Sie?

Hoe veilig ben jij?

Doe onze testen!
2
Sicher im Internet

Veilig internetten

Tips om veilig te surfen
3