Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Veilig op vakantie met je smartphone: 5 eenvoudige tips

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn smartphone, een oplader, een zonnebril, een zwembroek…

Niemand die er aan twijfelt dat een smartphone een handig ding is op vakantie: hij wijst je de weg,  het is je reisgids, je fototoestel en -album, je kan ermee in contact blijven met het thuisfront en nog veel meer. Je wil je gsm op vakantie niet missen en je wil zeker niet het slachtoffer worden van (cyber)criminelen.  Deze 5 tips helpen je aardig op weg om volop te kunnen genieten van een zorgeloze vakantie.

1. Zorg dat je smartphone up to date is

Een toestel dat alle recente updates kreeg, is veel beter beveiligd voor cyberaanvallen.  Zorg daarom dat alle updates van het toestel en de apps uitgevoerd zijn voor je op vakantie vertrekt.

2. Beveilig je smartphone met een sterke toegangscode, je vingerafdruk of gezichtsherkenning

Kies een code van minstens 6 cijfers om toegang te krijgen tot je toestel. Dit is beter dan ‘een patroon’, want het patroon blijft soms zichtbaar op je scherm, vooral als je net zonnebrandcrème gebruikte. Ook je vingerafdruk of gezichtsherkening is een goede manier om pottenkijkers buiten te houden.

Activeer de automatische vergrendeling van je smartphone wanneer deze inactief is na bv. 1 minuut. 

3. Verkies 4G boven wifi

Op vakantie is het altijd veiliger om gebruik te maken van een 4G netwerk. Bekijk de voorwaarden van je gsm-abonnement. Als je niet extra moet betalen voor dataverkeer, kan je het best gebruik maken van je abonnement. Als je voldoende data ter beschikking hebt en geen lange films wil bekijken, kan je je gsm ook gebruiken als hotspot voor je laptop of tablet.  Voor  gesprekken, sms’jes en dataverbruik in de EU, betaal je even veel als in eigen land. 

4. Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore

Installeer alleen applicaties uit een standaardapplicatiestore (Google Play, App Store) en van een officiële verkoper. Beperk de toegang van je applicaties tot het strikt noodzakelijke. Een reisgids-app heeft bv. geen toegang nodig tot je contacten.

5. Maak regelmatig back-ups

Het laatste wat je wil, is al je vakantiefoto’s of -contacten kwijtraken. Maak daarom regelmatig back-ups (in de cloud) van de gegevens op je smartphone.

Fijne vakantie!

Meer tips over veilig smartphonegebruik

Meer tips over veilige wifi op vakantie

volledige breedte
volledige breedte