Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Wat zijn jouw goede voornemens om in 2024 veilig online te zijn?

Het jaar 2024 staat voor de deur en dat betekent dat we goede voornemens maken om onze online beveiliging te verbeteren. Terwijl de technologie zich in een razend tempo ontwikkelt, blijven de online bedreigingen toenemen. Je persoonlijke en financiële informatie beschermen, wordt steeds belangrijker. Hier zijn een paar goede voornemens om je cyberveiligheid in 2024 te verbeteren.

1. Online verkopen in alle veiligheid

Eerste goede voornemen: sorteer je spullen, maak wat ruimte vrij en waarom niet iemand anders trakteren op een “ongewenst” kerstcadeau.

Hier volgen enkele tips om veilig online te verkopen:

  • Wees op je hoede voor een koper die meer biedt dan je vraagt.
  • Blijf altijd op het online verkoopplatform totdat de verkoop is afgerond en vermijd communicatie via een ander kanaal.
  • Ga niet akkoord met het betalen van verzendkosten of het aanmaken van een account op een website voor pakketbezorging: de oplichter probeert je gegevens te verzamelen via een nepwebsite voor pakketbezorging.
  • Geef nooit je bankcodes of responscodes.
  • Betaal nooit een voorschot om de verkoop te bevestigen. Deze betaling wordt waarschijnlijk gedaan op een frauduleuze site.

Meer informatie over online verkoop: https://safeonweb.be/nl/kijk-uit-voor-oplichters-op-online-verkoopsites

2. Denk na voordat je klikt

Onze inbox wordt overspoeld met phishingberichten. Het doel van de cybercriminelen is altijd hetzelfde: je verleiden om op een link naar een frauduleuze website te klikken om je gegevens of bankcodes te stelen.

Wees dus voorzichtig voordat je op een link klikt. Controleer de volledige URL en leer hoe je een verdachte URL kunt herkennen: plaats hiervoor je cursor op de link of houd je vinger op de link ingedrukt op een smartphone of tablet.

Leer hoe je een phishing-bericht herkent: is het onverwacht, is het dringend, is de afzender onbekend, is het nodig om op een link te klikken, is het nodig om een online betaling te doen, is het bericht persoonlijk aan mij gericht, ...

Voor meer informatie over phishing: https://safeonweb.be/nl/leer-valse-mails-herkennen

Laat je helpen door de Safeonweb Browser Extensie. Deze extensie zal je vertellen of een website veilig is of niet: https://safeonweb.be/nl/safeonweb-browser-extension

 

3. Gebruik tweestapsverificatie

Sterke wachtwoorden zijn nuttig, maar het gebruik van tweestapsverificatie (2FA) is veel veiliger. Deze methode vereist niet alleen een wachtwoord, maar ook een extra bevestiging, meestal in de vorm van een code die naar je telefoon wordt gestuurd of bijvoorbeeld via je vingerafdruk. Dit maakt ongeautoriseerde toegang tot je accounts veel moeilijker.

Ga hierheen voor meer informatie over tweestapsverificatie.

 

4. Maak regelmatig een back-up van je gegevens

Je wilt niet al je herinneringen en foto's uit 2023 kwijtraken, dus denk erover om het hele jaar door back-ups te maken. Je kunt een cloudback-up gebruiken of fysieke beveiligingsmedia zoals een externe harde schijf. Zorg ervoor dat je deze niet in de buurt van je computer bewaart en uit het zicht opbergt.

Voor meer informatie over back-ups: https://safeonweb.be/nl/maak-back-ups

5. Bescherm je privacy

Controleer regelmatig de privacy-instellingen op je online accounts en pas deze aan. Beperk de hoeveelheid persoonlijke informatie die je deelt en zorg ervoor dat alleen vertrouwde mensen toegang hebben tot je gevoelige gegevens.

 

We wensen je een veilig en prachtig 2024!