Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Pas op als je Marketplace gebruikt

Spijtig genoeg zitten er heel wat oplichters op Marketplace ... Deze week bespreekt commissaris Bogaert het geval van Maxime, die het slachtoffer was van een poging tot afpersing via dit verkoopplatform.  

Aan tweedehandsplatformen is er geen gebrek. Marketplace is een van de populairste. Het wordt echter overspoeld door allerlei oplichters, zoals blijkt uit de getuigenis van Maxime (niet zijn echte voornaam), die twee meubels te koop had aangeboden. Commissaris Bogaert blikt terug op deze zaak. "Hij werd onmiddellijk gecontacteerd door een zeer geïnteresseerde dame. In het volgende bericht vertelde ze hem dat ze niet in de buurt woonde en dat ze aan een koerierbedrijf ging vragen om ze te komen ophalen. Een uur later kreeg Maxime een bericht van Bpost dat zijn koopster aan Bpost gevraagd had om de aangeboden meubels te komen ophalen om ze in Aarlen af te leveren. Aangezien hij in de buurt van Bergen woonde, begreep hij dat het voor zijn klant moeilijk was om zich te verplaatsen", aldus Olivier Bogaert.

In het bericht, dat zogezegd afkomstig was van Bpost, stond verder dat de klant het bedrag betaald had en dat hij verzocht werd de gegevens van zijn eigen kredietkaart te geven om het bedrag te ontvangen. Zijn koopster voerde de druk op en legde hem uit dat als ze de betaling annuleerde, ze niet terugbetaald zou worden. 

Daarna kwam er een nieuw bericht waarin de identiteit van Bpost werd gebruikt en waarin hem meegedeeld werd dat hij 200 euro via de dienst Neosurf moest betalen om de bestelling te valideren ... Een bedrag dat hij zogezegd zou terugkrijgen bij de levering.  

Misbruik van identiteit

Gelukkig is Maxime er niet op ingegaan en heeft hij de levering geannuleerd. Hij werd nog bedreigd met politionele dagvaardingen en gerechtelijke vervolging en besliste daarop om contact op te nemen met de politie. "Toen we het profiel van zijn klant op Facebook opzochten, stelden we vast dat de naam en voornaam gekoppeld zijn aan het profiel van een dame in Afrika. Het profiel dat zich deze naam toe-eigent werd onlangs aangemaakt en gebruikt twee foto's die gelinkt zijn aan het profiel van een dame in Frankrijk. Toen we de berichten van Bpost controleerden, ontdekten we dat de vermelde telefoonnummers niet van dat bedrijf waren. Bovendien bevatten de berichten van Bpost heel wat spelfouten", analyseert commissaris Bogaert.  

Dit voorval herinnert ons eraan dat we goed de tijd moeten nemen om inlichtingen in te winnen alvorens een aankoop te doen! 

Bron: Federale Politie

volledige breedte