Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Ook verdachte tekstberichten kan je nu doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

Goed nieuws! Voortaan kan je ook verdachte sms’jes (of smishing) doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Gewoon een screenshot doorsturen en wij laten de link in het bericht blokkeren!

Eerder dit jaar waarschuwden we al voor een tsunami aan smishingberichten die op ons af kwam.  Nog steeds krijgen wij dagelijks 100-den meldingen van dergelijke valse berichten.  Het goede nieuws is dat deze berichten nu ook doorgestuurd kunnen worden naar verdacht@safeonweb.be.  Het volstaat om een screenshot te nemen en die door te sturen.  Onze technologie kan de links in die afbeeldingen detecteren.  Als de links verwijzen naar malafide webpagina’s, dan kunnen wij deze pagina’s laten blokkeren.

Cybercriminelen gebruiken de actualiteit om je nieuwsgierig te maken en te laten klikken. We zien verschillende smishingberichten opduiken die iets beloven naar aanleiding van de coronacrisis.  Maar ook de berichtjes die van de overheid, een bank of een koerierdienst lijken te komen, blijven de ronde doen. Tegenwoordig doen er ook weer valse berichten de ronde die inspelen op de kerstperiode: mooie aanbiedingen, tips voor cadeautjes, levering van pakjes...

Laat je niet vangen en wees altijd alert.

Wat te doen?
  • Klik niet op een link in een verdacht bericht.
  • Als je wel geklikt hebt, vul de velden verder niet in en breek elke interactie af.
  • Valse sms'jes kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. Maak een screenshot en verstuur die naar verdacht@safeonweb.be. De inhoud wordt dan automatisch verwerkt.

Leer valse berichten herkennen.

Doe nu de phishingtest en laat je nooit meer vangen!

 

Enkele voorbeelden van smishing berichtjes

sms
links uitlijnen
sms
links uitlijnen
sms
links uitlijnen
sms
links uitlijnen
sms
links uitlijnen
sms
links uitlijnen