Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be   Logo van de Belgische federale overheid

Wat is verdacht@safeonweb.be?

Verdacht@safeonweb.be is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Het doel van verdacht@safeonweb.be is eenvoudig: we doen beroep op internetgebruikers die ons op vrijwillige basis waarschuwen als ze een verdacht bericht, een zogenaamd phishingbericht, ontvangen, door dit bericht door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Wij controleren de links en bijlages van deze doorgestuurde berichten. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Verdachte links laten wij blokkeren. Zo zijn minder oplettende internetgebruikers die op de link geklikt hebben, ook beschermd.

Door zo snel mogelijk verdachte links te blokkeren kunnen cybercriminelen minder slachtoffers maken.

Q&A

Ik stuur veel berichten door naar verdacht@safeonweb.be, maar wat gebeurt er mee?

Elke dag ontvangen wij ongeveer 8.800 verdachte e-mails. In 2020 werden er 3.200.000 berichten doorgestuurd naar verdacht@safeonweb.be. De verdachte URL’s uit deze e-mails worden doorgestuurd naar Google SafeBrowsing en Microsoft SmartScreen. Browsers maken van deze info gebruik om bezoekers te waarschuwen voor kwaadaardige websites.

 

Ik stuur veel berichten door naar verdacht@safeonweb.be, maar ik blijf nog steeds phishing ontvangen. Hoe kan dat?

Als je een verdacht bericht doorstuurt, dan help je vooral de minder oplettende internetgebruiker. Wanneer die niet opmerkte dat een bericht verdacht is en toch op de link klikt, dan zal die de verdachte website niet meer kunnen bereiken.

Om zelf minder van die vervelende phishingberichten te ontvangen moet je onze tips eens raadplegen op:

https://safeonweb.be/nl/ik-krijg-veel-spam-en-phishingmails-mijn-mailbox

 

Het lukt me niet om berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be.  Hoe kan dat?

Het gebeurt wel vaker dat mensen een foutje typen in het e-mailadres.  Kijk de schrijfwijze na en dan lukt het misschien wel.

 

Ik krijg soms een melding dat mijn bericht niet verstuurd kan worden naar verdacht@safeonweb.be. Wat gebeurt er?

Soms zijn er problemen bij het doorsturen van berichten. Het kan gebeuren dat je mailbox je aanziet als iemand die zelf spam of phishingberichten verzendt.  Dit is het geval wanneer het bericht dat jij wil doorsturen al gekend staat als een phishingbericht.

 

Wanneer moet ik berichten doorsturen?

Verdachte berichten moet je zo snel mogelijk doorsturen. Hoe sneller we handelen, hoe minder slachtoffers.

 

Loop ik gevaar als ik een bericht doorstuur?

Je loopt geen gevaar als je een verdacht bericht doorstuurt. Wees wel voorzichtig en klik zeker niet ongewild op een link of op een bijlage in een verdacht bericht. Het CCB is niet verantwoordelijk voor eventuele verkeerde handelingen van de gebruiker.

 

* Bescherming van gegevens

Het CCB, in haar functie van nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België, waakt over het respecteren van de wettelijke beschikkingen in de domeinen van de beveiliging van gegevens van persoonlijke aard en de elektronische communicatie. Vragen over dit onderwerp kunnen via het volgende e-mailadres gesteld worden: privacy@ccb.belgium.be